(untitled) (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2026)
Celem artykułu jest przybliżenie prawnokarnej ochrony symboli państwowych, takich jak: godło, sztandar, chorągiew, bandera, flaga lub inny znak państwowy. Autor podkreśla, że ochrona tych symboli jest niezwykle istotna z punktu widzenia interesów Rzeczypospolitej Polskiej. Godło, barwy narodowe czy Mazurek Dąbrowskiego od wieków wyrażały miłość do ojczyzny, łączyły wszystkich Polaków w kraju i za granicą oraz były wyrazem tożsamości, honoru, dumy i godności narodu. Z tego powodu powinny być prawnie chronione, otaczane czcią i szacunkiem. Symbolami państwowymi mogą się posługiwać wszyscy obywatele, dlatego autor opracowania przekonuje, że w przestrzeni prawnej doszło do ukształtowania się „konstytucyjnego prawa do posługiwania się symbolami państwowymi”, które podlega dualistycznej ochronie na podstawie przepisów Kodeksu karnego oraz Kodeksu wykroczeń. W artykule zaprezentowano pogląd, zgodnie z którym znieważenie hymnu państwowego może być penalizowane na podstawie art. 133 k.k., który prawnokarnie wartościuje zachowania polegające na znieważaniu Narodu lub Rzeczypospolitej. Jednocześnie autor zwrócił uwagę, że najlepszym rozwiązaniem de lege ferenda byłoby uzupełnienie znamion przepisu art. 137 k.k. o hymn państwowy. Pozwoliłoby to na uniknięcie sporów doktrynalnych w zakresie możliwości stosowania interpretatio extensiva w przypadku znieważenia Mazurka Dąbrowskiego.