(untitled) (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2026)
Społeczeństwo obywatelskie stanowi istotny element ustroju państwa. Z uwagi na jego funkcjonowanie jednostki mają gwarancje odnośnie do realizacji własnych potrzeb, jak również wpływania na państwo. Realizacja aktywności przez społeczeństwo nie wyłącza obowiązku władzy publicznej do podejmowania działań w obszarze ich kompetencji. Jednym z obszarów działania, który pozostaje doniosły w płaszczyźnie społecznej i prywatnej, pozostaje problem przemocy domowej. Celem pracy było ustalenie prawnej roli społeczeństwa obywatelskiego w zakresie podejmowania działań w obszarze przeciwdziałania przemocy domowej. W tym celu zachodziła potrzeba ustalenia źródła legitymacji społeczeństwa obywatelskiego oraz gwarancji normatywnych do podejmowania czynności w tym obszarze.