(untitled) (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2023)
Artykuł dotyczy niedawnych, powtarzających się naruszeń praworządności w Polsce i na Węgrzech oraz tego, jak UE poradziła sobie z nimi lub powinna sobie z nimi poradzić w przyszłości. Konkretne środki są zalecane zwłaszcza w procesie budżetowym, w którym należy wykorzystać nowy wymóg „warunkowości”. Uwzględniono wpływ wojny na Ukrainie oraz różne postawy Polski i Węgier wobec rosyjskiej inwazji w Ukrainie na kryzys praworządności.