(untitled) (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2023)
Deficyt praworządności w Polsce, traktowany początkowo jako eksces, a następnie jako stan przejściowy, stał się stałym elementem funkcjonowania państwa. Autorzy artykułu przedstawiają zmiany w rozumieniu praworządności na przykładzie wyborów Prezydenta RP w 2020 r. Analizują zagadnienia związane z legalnością działań podejmowanych przez rządzącą większość parlamen tarną oraz rosnącą ilość orzeczeń, w których sądy stwierdzają kolejne naruszenia zasady legalizmu. W zakończeniu artykułu prezentują wnioski wynikające z analizy przypadku.