(untitled) (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2023)
Przedmiotem niniejszej pracy jest odpowiedź na pytanie, czym jest państwo prawa z francuskiego punktu widzenia i dlaczego przechodzi ono obecnie kryzys. W pracy wykazuje się, że nawet w kraju deklaracji praw człowieka i obywatela państwo może być arbitralne, zwłaszcza w czasach kryzysu. Studium dotyczy w ogólności zbadania miejsca Francji w kryzysie państwa prawa w Unii Europejskiej, a w szczególności – jej miejsca w zarządzaniu pandemią COVID-19. Sposób, w jaki władze krajowe zarządzają kryzysami okazuje się być niepokojący, a praworządność już zagrożona w bardzo konkretnym kontekście europejskim.