(untitled) (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2023)
System reakcji na wykroczenie wykazuje wiele swoistości na tle systemu reakcji prawnokarnej na przestępstwo, przestępstwo skarbowe i wykroczenie skarbowe. Ustawodawca oprócz takich tradycyjnych środków reakcji na wykroczenie jak kara czy środek karny przewiduje środki oddziaływania wychowawczego oraz środki oddziaływania społecznego. W opracowaniu analizie poddano jedną z tradycyjnych i charakterystycznych dla materialnego prawa wykroczeń instytucji, jak środki oddziaływania społecznego. Środki oddziaływania społecznego w zasadzie w niezmienionej postaci obowiązują od 50 lat. Skłania to do postawienia pytania, czy utrzymanie regulacji normatywnej kształtującej środki oddziaływania społecznego w obecnym kształcie jest w dalszym ciągu zasadne oraz dokonania oceny z punktu widzenia skuteczności zapobiegania i zwalczania wykroczeń, jak również oceny zgodności z podstawowymi zasadami gwarancyjnymi materialnego prawa wykroczeń. Na tym tle poddano analizie: charakter normatywny, funkcje, cele, przesłanki stosowania, katalog, treść poszczególnych środków oddziaływania społecznego, tryb i sposób ich wykonania.