(untitled) (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2023)
Przedmiotem rozważań jest zagadnienie doręczania pism (w tym decyzji administracyjnych) za pomocą systemu teleinformatycznego uczelni. Jest to nowe rozwiązanie prawne, uregulowane w art. 358a ustawy – Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce, a wprowadzone 10 listopada 2022 r. przez ustawę z dnia 7 października 2022 r. o zmianie niektórych ustaw w celu uproszczenia procedur administracyjnych dla obywateli i przedsiębiorców. Stanowi ono wyjątek od zasady doręczania pism zgodnie z przepisami ustawy o doręczeniach elektronicznych i jako takie podlega wykładni zawężającej. Treść powyższego przepisu budzi poważne wątpliwości, mające różny charakter. Autor stawia sobie za cel udzielenie odpowiedzi na następujące pytania: (1) czy szczególny tryb doręczenia na konto w systemie teleinformatycznym uczelni stanowi uprawnienie czy obowiązek organów szkoły wyższej; (2) jaki charakter ma zakres spraw, w których możliwy jest ten rodzaj doręczenia, wyliczony w art. 358a ust. 1 p.s.w.n. (tj. zamknięty czy otwarty); (3) jakie wymagania techniczne i organizacyjne powinien spełnić system teleinformatyczny uczelni. Istotne jest także określenie zakresu odesłania z art. 358a ust. 2 p.s.w.n. do przepisów ustawy o doręczeniach elektronicznych.