(untitled) (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2023)
W artykule przedstawione zostaną wybrane zagadnienia odnoszące się do problematyki ratyfikacji umów międzynarodowych i ich ogłaszania na przykładzie rozwiązań obowiązujących w Rzeczypospolitej Polskiej. Okazuje się bowiem, że niektóre obowiązujące rozwiązania mogą być niekonstytucyjne, a inne – wobec braku ich doprecyzowania – wywoływały (i wywołują) trudności w stosowaniu prawa w praktyce. Może to wpływać negatywnie na postrzeganie Polski jako poważnego partnera w stosunkach międzynarodowych. Z tego powodu istnieje konieczność nowelizacji ustawy o umowach międzynarodowych, a nawet samej Konstytucji, aby proces wprowadzania ratyfikowanych umów międzynarodowych do polskiego porządku prawnego uczynić bardziej precyzyjnym i ułatwić stosowanie prawa międzynarodowego.