(untitled) (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2023)
W prowadzeniu polityki regionalnej należy respektować zasadę równych szans. Celem artykułu jest zaprezentowanie zasady równych szans z perspektywy prowadzenia polityki regionalnej. W pracy wskazano na istotę polityki regionalnej oraz ważność zasady równych szans, a także przeanalizowano wybrane aspekty teoretyczne i praktyczne polityki regionalnej w kontekście zasady równych szans. W końcowej części artykułu zawarto główne wnioski.