(untitled) (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2024)
Przedmiotem niniejszego artykułu są regulacje prawne dotyczące zautomatyzowanej decyzji administracyjnej w niemieckiej federalnej ustawie o postępowaniu administracyjnym. W pierwszej części artykułu przedstawiono przesłanki przedmiotowe wydania zautomatyzowanej decyzji administracyjnej. W dalszej części poddano analizie prawa proceduralne stron postępowania oraz aspekty ochrony danych osobowych w związku ze zautomatyzowaną decyzją administracyjną. Artykuł kończy przedstawienie możliwości zastosowania oraz szans i zagrożeń zautomatyzowanej decyzji administracyjnej.