(untitled) (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2024)
Celem artykułu jest wskazanie i zwrócenie uwagi na problemy związane ze skutkami obecnych regulacji dotyczących wykorzystania nowych technologii postępowaniach administracyjnych i sądowoadministracyjnych na sytuację pełnomocników profesjonalnych. Przez analizę uwzględnionych w prawie obowiązków oraz praw do wykorzystania nowych technologii było możliwe nazwanie głównych przeszkód powodujących wadliwość obecnych regulacji i ich nieefektywność. Różnice w procedurach, także na poziomie językowym, skutkują komplikacją stosowania pomocnych regulacji, co wpływa na spowolnienie procesów informatyzacji organów i sądów administracyjnych.