(untitled) (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2024)
Podczas gdy w Niemczech wprowadzono już pierwsze zautomatyzowane decyzje podatkowe, w Szwajcarii konfederacja i władze kantonalne zmagają się z usunięciem barier prawnych dla pełnego modelu e-administracji i rozwojem dokumentów cyfrowych, aby aktywnie wspierać transformację cyfrową, a także promować e-administrację. Problemem jest duże rozproszenie norm prawnych, brak skoordynowanego systemu prawnego w poszczególnych kantonach oraz rozbieżności legislacyjne. Szwajcaria koncentruje się na dostępie do usług publicznych i otwartych danych. Mniej uwagi poświęca się jednak cyfryzacji procedur administracyjnych. W Szwajcarii nie ma ogólnych przepisów porównywalnych z prawem niemieckim, dotyczących w pełni zautomatyzowanych decyzji administracyjnych. Bardzo dobrze rozwija się natomiast elektroniczne planowanie przestrzenne. W Szwajcarii jednak, w przeciwieństwie do Polski, obywatele od lat ufają administracji publicznej i wyrażają powszechną chęć korzystania z funkcji e-usług bez obaw o cyberbezpieczeństwo w administracji publicznej. Istnieje wysokie zaufanie administrowanych do wprowadzania cyfryzacji w administrowaniu.