(untitled) (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2024)
Przedsiębiorstwa użyteczności publicznej działające w sektorach gospodarki wodnej, energetyki, transportu i usług pocztowych są zobowiązane do stosowania we właściwym zakresie przepisów z zakresu zamówień publicznych. Stosowanie tego wymogu nie jest powiązane w żaden sposób ze strukturą właścicielską takiego przedsiębiorstwa, co oznacza, że dotyczy przedsiębiorców zarówno publicznych, jak i prywatnych. Autorka prowadzi rozważania na temat zamówień sektorowych udzielanych w ramach funkcjonującej grupy kapitałowej, charakteryzując, czym są zamówienia sektorowe oraz w jakich sytuacjach mamy do czynienia z wyłączeniem stosowania ustawy prawo zamówień publicznych. W artykule autorka zwraca szczególną uwagę na problemy, jakie przed zamawiającymi sektorowymi występują w sytuacji udzielania zamówienia podmiotom należącym do tej samej grupy kapitałowej co zamawiający. Artykuł zawiera wniosek de lege ferenda wprowadzenia odpowiednich rozwiązań prawnych mających na celu zminimalizowanie występowania nieprawidłowości związanych ze stosowaniem przez zamawiających sektorowych prawa zamówień publicznych. W tym zakresie autorka zwraca uwagę na składanie oświadczeń o braku konfliktu interesów czy stosowanie trybu zamówienia z wolnej ręki w przypadku udzielania zamówień w ramach grupy kapitałowej.