(untitled) (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2024)
Niniejszy artykuł porusza problem wyzwań stojących przed jednostkami samorządu terytorialnego w kontekście roli samorządu w rozwoju współczesnych systemów prawnych. Pandemia koronawirusa oraz następstwa działań wojennych w Ukrainie ukazały jeszcze dobitniej kluczową rolę decentralizacji finansów publicznych w zarządzaniu kryzysowym. W ramach niniejszego opracowania, posługując się przede wszystkim metodą dogmatyczno-prawną, na bazie raportu francuskiego Trybunału Obrachunkowego z okazji 40-lecia decentralizacji we Francji z 2023 r., dokonano analizy podstawowych problemów, z jakimi na skutek decentralizacji należy się zmierzyć. Tak też poruszono problem wykorzystania postępu technologicznego, współpracy międzygminnej oraz optymalizacji dochodów podatkowych gmin we francuskim porządku prawnym, co może być asumptem do dalszych porównawczych analiz w omawianej materii.