(untitled) (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2024)
Notariat realizuje zadania państwa, gwarantując przy tym bezpieczeństwo obrotu. Wykonuje zadania publiczne z nadania państwa w konkretnych uwarunkowaniach społecznych, politycznych czy gospodarczych, co powoduje konieczność monitorowania przez ustawodawcę katalogu czynności powierzonych notariuszom do wykonywania i dostosowywania ich do bieżących potrzeb społeczeństwa celem zapewnienia bezpieczeństwa obrotu. Państwo, dostrzegając potrzebę oddziaływania na istotne z punktu widzenia interesu państwa stosunki prawne, uzależnia osiągnięcie zamierzonego przez strony skutku prawnego od udziału notariusza jako osoby zaufania publicznego gwarantującego bezpieczeństwo obrotu. Dokonując analizy katalogu czynności notarialnych po roku 1991, zauważyć można sukcesywne poszerzanie kompetencji notariuszy. Ustawodawca powierzał im do realizacji nowe czynności notarialne i to nie tylko z zakresu obrotu cywilnoprawnego, lecz także niesporne czynności uprzednio zarezerwowane wyłącznie dla działalności sądów.