(untitled) (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2024)
Celem artykułu jest zaprezentowanie łącznika prawa miejsca wystąpienia szkody (lex loci damni) jako głównego łącznika wykorzystywanego dla określania prawa właściwego dla zobowiązań pozaumownych w rozporządzeniu (WE) Nr 864/2007 z 11 lipca 2007 r. dotyczącym prawa właściwego dla zobowiązań pozaumownych (Rzym II). W pierwszej kolejności autorka artykułu wyjaśnia, czym jest łącznik, a mianowicie kryterium pośredniczącym w odszukaniu prawa właściwego dla stanu faktycznego opisanego w zakresie normy kolizyjnej. Następnie łącznik prawa miejsca wystąpienia szkody został przedstawiony w ujęciu historycznym oraz prawnoporównawczym, z uwzględnieniem takich państw, jak m.in. Wielka Brytania, Stany Zjednoczone oraz Niemcy. Główna część artykułu została poświęcona zaprezentowaniu łącznika prawa miejsca wystąpienia szkody w kształcie nadanym mu przez rozporządzenie Rzym II poprzez wyjaśnienie pojęcia szkody oraz miejsca wystąpienia szkody, w tym także w orzecznictwie TSUE.