(untitled) (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2024)
Artykuł omawia zmianę podejścia amerykańskiej Komisji Papierów Wartościowych i Giełd (SEC) do regulacji kryptowalut. Autor zwraca uwagę na wprowadzenie przez SEC nowej instytucji, którą określa się jako token morphing. Rezultatem zastosowania morfingu jest utrata przez kryptowalutę statusu papieru wartościowego. Omawiana instytucja stanowi zatem wyraz odstępstwa od dominującej obecnie narracji regulacyjnej, wedle której zdecydowana większość kryptowalut dostępnych na rynku stanowi ofertę papierów wartościowych. Zmiana tej narracji niewątpliwie może okazać się bardzo korzystna dla rozwoju innowacyjności w sektorze blockchain i kryptowalut. Jednocześnie autor wymienia niejasności, które towarzyszą stosowaniu tej wciąż młodej koncepcji oraz postuluje pogłębienie prac nad jej rozwojem w celu zagwarantowania tak fundamentalnego postulatu głoszonego przez teorie prawa, jakim jest jego pewność.