(untitled) (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2024)
W opracowaniu podjęto się prezentacji i analizy kluczowych zagadnień związanych z prawną regulacją umowy o pomocy przy zbiorach i jej praktycznym znaczeniem. Poza określeniem charakteru prawnego umowy o pomocy przy zbiorach i wynikających z niej cech charakterystycznych nawiązanego stosunku prawnego w opracowaniu odniesiono się do wieku pomocnika rolnika, przysługującego pomocnikowi wynagrodzenia oraz dopuszczalnego zakresu przedmiotowego tego rodzaju umowy. Nie zostały pominięte skutki zawarcia umowy o pomocy przy zbiorach w obszarze ubezpieczenia społecznego