(untitled) (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2025)
Celem opracowania jest omówienie problematyki publicznoprawnej reglamentacji obrotu złotem dewizowym i inwestycyjnym. W opracowaniu omówiono wybrane przepisy Prawa probierczego, Prawa dewizowego, ustawy o podatku od towarów i usług oraz ustawy o przeciwdziałaniu praniu pieniędzy i finansowaniu terroryzmu. Sformułowano tezę, że reglamentacja obrotu złotem dewizowym oraz inwestycyjnym powinna zapewniać bezpieczeństwa obrotu, z zachowaniem ochrony celów fiskalnych Państwa. Konieczne jest jednak takie ukształtowanie instrumentów ewidencyjnych i kontrolnych, aby nie naruszać zaufania administrowanych do organów państwa i ograniczyć szarą strefę. Pozytywnie oceniono przepisy Prawa dewizowego. Zaproponowano rozważenie zmian legislacyjnych ograniczających obowiązki ewidencyjne w zakresie obrotu złotem inwestycyjnym. Kompleksowo omówiono pojęcie złota dewizowego oraz inwestycyjnego, zwracając uwagę na różnice między definicjami.