(untitled) (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2024)
Korpus służby cywilnej w Republice Federalnej Niemiec opiera się na Ustawie Zasadniczej oraz kilku ustawach: Federalnej Ustawie o Urzędnikach Służby Cywilnej, Federalnej Ustawie o Wynagrodzeniach i Ustawie o Świadczeniach Socjalnych dla Urzędników Służby Cywilnej. Urzędnik korpusu służby cywilnej ma obowiązek lojalności wobec państwa, rzetelnego i kompetent nego wykonywania obowiązków służbowych. W celu ograniczenia politycznego wpływu ze strony władz politycznych (jak prezydent miasta, minister czy rząd landu lub rząd federalny) urzędnik ma prawo remonstracji, co oznacza odmowę wykonania polecenia służbowego, które uzna za niezgod ne z prawem. W tej sytuacji urzędnik zawiadamia urzędnika wyższego szczebla, a w przypadku po twierdzenia polecenia służbowego w formie pisemnej ma wprawdzie obowiązek wykonania tego polecenia, ale nie ponosi wówczas za nie odpowiedzialności.