(untitled) (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2024)
W artykule wskazano, że nauczanie prawa powinno nie tylko przygotowywać do praktycznego wykonywania zawodu, lecz także rozwijać wrażliwość humanisty, potrzebną każdemu prawnikowi. W przeciwnym wypadku społeczeństwo zostanie skazane na rzesze bezdusznie stosu jących prawo „farmaceutów”. Prawo międzynarodowe, jako przedmiot ogólnoinformujący, może peł nić szczególną rolę w rozwijaniu wrażliwości społecznej dzięki prezentowaniu różnych podejść, per spektyw teoretyczno-prawnych i filozoficznych. Jedną z propozycji jest ruch Third World Approaches to International Law, oferujący spojrzenie Trzeciego Świata (skupiającego ludy postkolonialne, na zywane też Południem) na prawo narodów. Materialistyczna wizja prawa międzynarodowego i jego historii widoczna w poglądach przedstawicieli TWAIL, proponująca krytyczne podejście do prawa, pokrewna z New Approaches to International La czy też Integrated Marxist Approach to International Law, może stanowić ciekawe uzupełnienie wykładów prawa narodów chociażby w zakresie jego hi storii, podmiotowości czy też praw człowieka, wychodzące nieco poza mainstreamowy nurt oparty na narracji naturalistycznej i pozytywistycznej.