(untitled) (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2023)
Pandemia COVID-19 postawiła rząd przed obowiązkiem ochrony zdrowia publicznego. Potrzebne były decyzje, ograniczające prawa i wolności jednostki, to pozostaje niesporne. Jednak sposób ich wprowadzania budzi kontrowersję przede wszystkim pod względem konstytucyjnym i metodologicznym. Przedmiotem rozważań podjętych w artykule jest legalność wprowadzenia ograniczeń praw i wolności oraz wskazanie prawidłowego procesu ich dokonywania. Artykuł odwołuje się również do orzecznictwa w zakresie wprowadzonych obostrzeń.