(untitled) (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2023)
W niniejszym artykule podjęto próbę określenia ekonomicznego znaczenia narzędzia zwrotu podatku VAT dla podróżnych oraz odpowiedzi na pytanie, czy regulacje prawne w tym zakresie są optymalne. Określony tu problem ma charakter interdyscyplinarny, co zdecydowało o kształcie artykułu. Składa się na nią analiza relacji eksportu podróżnych do eksportu Polski i jej wybranych województw (podlaskiego i lubelskiego) na Białoruś w celu określenia znaczenia badanego zjawiska z perspektywy ekonomicznej i prawnej. Na tej podstawie postawiono hipotezę, że mechanizm zwrotu podatku VAT dla podróżnych przynosi korzyści ekonomiczne, jednak konstrukcja przepisów i praktyka mogą sprzyjać nadużyciom podróżnych i przedsiębiorców w tym aspekcie. Do weryfikacji hipotezy wykorzystano metody: dogmatyczno-prawną, analizę literatury, przepisów i orzecznictwa, metodę ilościową oraz ustrukturyzowane wywiady z pracownikami Krajowej Administracji Skarbowej oraz z przedsiębiorcami.