(untitled) (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2023)
Podatek od nieruchomości stanowi jedno z najważniejszych źródeł dochodów własnych w budżetach jednostek samorządu terytorialnego szczebla podstawowego. Organy stanowiące, kształtując poszczególne elementy konstrukcyjne podatku, działają w granicach wyznaczonych przez prawo, a efekty tych działań każdorazowo podlegają ocenie. W związku z tym na szczególną uwagę zasługuje nie tylko działalność uchwałodawcza rad gmin, ale też sposób sprawowania nadzoru przez powołany do tego organ. Z tego względu celem niniejszego artykułu jest ocena działalności regionalnych izb obrachunkowych w przedmiocie badania uchwał dotyczących podatku od nieruchomości. Analizie poddano aktywność wszystkich izb funkcjonujących w Polsce, przy czym rozważania ograniczono do lat 2020-2021. Wybór wspominanych ram czasowych został podyktowany szczególną sytuacją związaną z pandemią koronawirusa i specyficznymi warunkami pracy izb w tym okresie. W artykule postawiono następującą hipotezę badawczą: regionalne izby obrachunkowe w sposób efektywny realizują funkcje nadzorcze w stosunku do uchwał rad gmin dotyczących podatku od nieruchomości w latach 2020-2021. W celu weryfikacji hipotezy badawczej dokonano analizy materiału normatywnego zawartego w uchwałach organów stanowiących gmin, ustaleń regionalnych izb obrachunkowych dotyczących legalności postanowień ww. uchwał oraz oceny działalności nadzorczej izb przez sądy administracyjne. W pracy zastosowano metodę badawczą prawno- dogmatyczną i badań statystycznych