(untitled) (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2023)
Czynności sprawdzające stanowią procedurę uregulowaną w Ordynacji podatkowej i skierowaną w głównej mierze na weryfikację pod kątem formalnym, nie służą one załatwianiu kwestii spornych. Przeprowadzone rozważania pozwalają na wniosek, iż stanowią one odrębną i konkurencyjną procedurę wobec postępowania podatkowego i kontroli podatkowej. Praktyka organów oraz niewyczerpujące uregulowanie ustawowe powodują, że są często wykorzystywane do celów odmiennych niż te, które leżały u podstaw przedmiotowej instytucji. Co więcej, znaczne uproszczenie procedury może spowodować ryzyko naruszenia praw podatnika.