(untitled) (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2023)
Podatek dochodowy od osób fizycznych, jako podatek osobisty, zawiera w swojej konstrukcji prawnej elementy umożliwiające jego personalizację, tzn. dostosowanie wysokości obciążenia podatkowego do indywidualnej subiektywnej dolności płatniczej podatnika. Jednym z takich elementów jest przewidziana w konstrukcji tego podatku możliwość opodatkowania dochodów osób samotnie wychowujących dzieci. Niniejsze opracowanie ma na celu dokonanie analizy i oceny regulacji prawnych dotyczących zasad opodatkowania dochodów osób samotnie wychowujących dzieci oraz podjęcie próby sformułowania w tym zakresie postulatów de lege lata i de lege ferenda. Jest to o tyle istotne, że z dniem 1 stycznia 2022 r. ustawodawca wprowadził całkowicie odmienne zasady w tym zakresie, które następnie od 1 lipca tego samego roku uchylił i powrócił do istniejących od niemal 30 lat uregulowań, co, jak można przypuszczać, świadczyć może o braku koncepcji ustawodawcy co do docelowego modelu opodatkowania dochodów osób samotnie wychowujących dzieci w Polsce.