(untitled) (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2023)
Celem artykułu była analiza trybu i zasad przekazywania tzw. wpłat z budżetu państwa na rzecz państwowych funduszy celowych oraz funduszy prowadzonych w Banku Gospodarstwa Krajowego, a także próba odpowiedzi na pytanie, czy odejście od formuły dotacji ogranicza możliwość sprawowania parlamentarnej i społecznej kontroli nad przekazywanymi środkami. Realizacja przyjętego celu badawczego pozwoliła na potwierdzenie hipotezy, iż przekazywanie środków budżetowych w formie tzw. opłat z budżetu państwa istotnie ogranicza możliwość sprawowania kontroli nad przekazywanymi środkami. Wykazano również, że w niektórych z badanych sytuacji celem odejścia od formuły dotacji było trwałe wyodrębnienie części wydatków budżetu państwa i stworzenie podstaw prawnych do ich wydatkowania w sposób charakterystyczny dla gospodarki funduszowej.