(untitled) (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2019)
Dostęp do informacji publicznej to warunek sine qua non w pełni demokratycznego państwa prawnego. W pracy autorzy poruszają problematykę dostępu do informacji publicznej z perspektywy wzorców wyznaczonych przez obowiązujące regulacje prawne oraz – zestawionej z nimi – praktyki realizacji tego uprawnienia w działalności wybranych organów stanowiących jednostek samorządu terytorialnego (JST). Analizują w szczególności wybrane regulacje prawne mające związek z prawem dostępu do informacji publicznej w działalności obywatelskiej związanej z samorządem lokalnym. Analizują prawo wstępu na posiedzenia organów stanowiących jednostek samorządu terytorialnego i ich komisji, możliwość nagrywania tych posiedzeń, obowiązki i uprawnienia organów związane z wykonywaniem tego prawa, możliwość zabierania głosu przez obywateli oraz dostęp do dokumentów dotyczących działalności tych organów ze szczególnym uwzględnieniem uchwalonej w styczniu 2018 r. ustawy o zmianie niektórych ustaw w celu zwiększenia udziału obywateli w procesie wybierania, funkcjonowania i kontrolowania niektórych organów publicznych.