(untitled) (Discourse of Law and Administration, 2021)
4 grudnia 2019 r. na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Zielonogórskiego odbyło się Ogólnopolskie Seminarium Naukowe Praktyczne i teoretyczne problemy procesowego prawa karnego skarbowego z perspektywy XX lat obowiązywania Kodeksu karnego skarbowego, zorganizowane przez Katedrę Prawa Karnego i Postępowania Karnego Instytutu Nauk Prawnych Uniwersytetu Zielonogórskiego. Seminarium to było drugą ogólnopolską konferencją naukową poświęconą zagadnieniom prawa karnego skarbowego, jakie zorganizowała Katedra Prawa Karnego i Postępowania Karnego w ostatnim czasie. Pierwsza Konferencja z zakresu prawa karnego skarbowego odbyła się 19 kwietnia 2018 r. i została poświęcona problematyce obrotu nierzetelnymi fakturami (Ogólnopolska Konferencja Naukowa. Problematyka obrotu nierzetelnymi fakturami w świetle prawa karnego materialnego i procesowego). Pisemne wersje wygłoszonych referatów oraz opracowania zaproszonych gości ukazały się w monografii – Problematyka obrotu fakturami wystawionymi w sposób nierzetelny. Zagadnienia prawa karnego materialnego i procesowego (red. S. Kowalski, H. Paluszkiewicz, O. Włodkowski, C.H. Beck, Warszawa 2019). Tematyka obu ogólnopolskich konferencji wpisuje się w zakres badań naukowych prowadzonych przez pracowników naukowo-badawczych Katedry Prawa Karnego i Postępowania Karnego Uniwersytetu Zielonogórskiego. Przyczynkiem dla organizacji Seminarium była mijająca 20. rocznica obowiązywania Kodeksu karnego skarbowego i potrzeba dokonania kompleksowej oceny podstaw normatywnych polskiego procesowego prawa karnego skarbowego oraz poddania pod dyskusję tendencji i kierunków zmian w tym obszarze (...).